Telefoon: 071-30 11 948
E-mail: info@fysiowarmond.nl

Ontspannings technieken

Stress is in het leven niet te vermijden. Stress kan ook leuk zijn, waarom doen we anders spannende dingen?

Langdurige stress is echter heel kwalijk; het ondermijnt de gezondheid. Langdurige stress is niet altijd te voorkomen. Er kunnen situaties in het leven zijn, waardoor u steeds gespannen bent. Denk maar eens aan ziekte van een partner of problemen op het werk.

Waarom heb ik last van stress?

Soms is stress ook een manier van leven geworden. Het is normaal geworden om te haasten, u zorgen te maken. Zelfs als de aanleiding voor de stress allang verdwenen is, kunt u nog steeds met te grote spanningen rondlopen.

Deze langdurige stress zorgt echter dat het niveau van stresshormonen in het bloed steeds boven normaal zit. Dat geeft allerlei reacties in het lichaam.

Verschijnselen

Hyperventilatie, hartkloppingen, langdurige vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn en pijn in de spieren kunnen het gevolg zijn. Slaapproblemen nemen een prominente plaats in in dit rijtje.

Langdurige stress maakt zelfs extra vatbaar voor verkoudheid, griep en misschien zelfs aandoeningen als diabetes en andere systeemziekten. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat eenvoudige wondjes langzamer genezen. Deze situatie mag natuurlijk niet voort blijven bestaan.

Wat kunt u doen

Met ontspanningstechnieken kunnen we u leren hoe u de spieren kunt ontspannen. Daardoor wordt u zich ook veel bewuster van de momenten dat u de spierspanning te hoog opbouwt.

Als uw spieren ontspannen, dan wordt vanzelf de geest ook wat rustiger. Vervolgens dalen de stresshormonen in het bloed.

Daardoor slaapt u beter, rust u beter uit en kunt u er beter tegen. De spiraal omlaag is dan omgezet in een spiraal omhoog.

Huiswerk

Natuurlijk werken we ook hier weer met oefeningen die u thuis kunt doen.

U leert tijdens de behandeling hoe u zich kunt ontspannen. U kunt dit vervolgens thuis of op het werk ook toepassen.

Als een levensvraag de oorzaak is voor de stress, dan is het natuurlijk niet aan de fysiotherapeut om daar wat aan te doen; daar zijn specialisten voor om u verder te helpen. Daarom zullen de huisarts of wij u ook wijzen op de mogelijkheden van een maatschappelijk werkster of een psycholoog, als daar aanleiding voor is.

Blijf niet rondlopen met jouw klachten!